Zes miljoen stappen voor frontotemporale dementie

Jort Jaap Kooistra

Opgehaald

26.727
89% bereikt van mijn streefbedrag € 30.000

Supporters van SC Cambuur en FC Groningen opgelet! Bij een donatie wordt jouw naam ergens rondom het shirt van Albert Rusnak geplaatst. Ook maak je kans op artikelen van jouw favoriete club middels een loting.

VOEG JE CLUBNAAM TOE BIJ DE DONATIE VOOR JUISTE DEELNAME

- Bij een donatie van minimaal 10 euro komt je naam rondom het shirt van Albert Rusnak te staan

- Bij een donatie van minimaal 15 euro komt je naam rondom het shirt van Albert Rusnak te staan. Ook doe je mee met de loting van een aantal artikelen van jouw club. DUS VERGEET NIET JE CLUB TOE TE VOEGEN

 

 

In april 2023 mag ik mijn droom verwezenlijken: ik ga de Pacific Crest Trail lopen. Dit is een wandelroute die begint bij de Mexicaanse grens en eindigt bij de Canadese grens maarliefst 4265 kilometer noorderlijker. Het zal een fysieke en mentale uitdaging zijn voor mij. Het is ook een uitdaging die mijn vader niet meer aan zal gaan.

Mijn vader, Jan Jaap Kooistra, is in 2019 gediagnosticeerd met frontotemporale dementie (FTD). Dit is een vorm van dementie die op relatief jonge leeftijd voorkomt. Het grootste deel van de mensen die de ziekte krijgt, is tussen de 40 en 60 jaar. Veranderingen in het gedrag vallen meestal als eerste op. Ook taal en spraak kunnen aangetast zijn. Deze vorm van dementie ontstaat doordat hersencellen in de frontaalkwab (gedragsgebied) en de temporaalkwab (taalgebied) afsterven. 

Op dit moment woont mijn vader in een verzorgingstehuis met andere dementiepatiënten van zijn leeftijd. Een niet-wenselijke situatie die nu wél wenselijk is omdat mijn vader zorg op maat krijgt, én de lasten van de mantelzorgers ontnomen worden. Helaas is het niet meer de man die hij was. Als gymdocent en voetbaltrainer was het een actieve man die veel in contact kwam met leerlingen, voetballers en collega's. Dit is uiteraard weggevallen nadat de diagnose gesteld is en mijn vader niet meer in staat was om te 'werken'; werk was uiteraard hobby. Communiceren zit er helaas niet meer in. Heel zelden horen we nog een 'ja' als reactie op een topic die hem aan het hart gaat. Ondanks dat het niet veel is, doet ons dat goed omdat het ons het idee geeft dat hij er nog wel bij is. 

Met deze inzamelingsactie wil ik geld ophalen voor onderzoek naar FTD in het specifiek omdat uit mijn eigen ervaring gebleken is dat het een slopende ziekte is voor zowel de patiënt als de naasten. Ik hoop dat in de toekomst tijdig de ziekte geremd en wellicht voorkomen kan worden. Een prestatiegerichte donatie is ook een optie om mij scherp te houden het einddoel te behalen. Denk hierbij aan x bedrag per x mile. En schroom vooral niet om de actie door te sturen naar familie en vrienden; alle kleine beetjes helpen!

Overigens word ik tijdens mijn reis gesteund door meerdere bedrijven om mijn reis (deels) te bekostigen. Neem gerust een kijkje op hun site wat ze je kunnen aanbieden qua diensten en producten. Als je op het logo drukt word je automatisch doorverwezen naar de website. Zou jij mij graag willen sponsoren voor de reis in ruil voor promotie? Stuur mij een berichtje en dan kunnen we het hier over hebben! 

Benieuwd naar mijn reis? Ik zal op mijn socials (instagram, Facebook en LinkedIn) updates plaatsen van mijn wandeltocht. 

instagram:    jortjaap

Facebook:    Jort Jaap Kooistra

LinkedIn:      Jort Jaap Kooistra